Call for papers

Volkskunde.be publiceert in 2022 een themanummer waarbij materiële cultuur centraal staat. Dat is erfgoed dat letterlijk door mensen aangeraakt kan worden. Dagdagelijkse spullen, eetbare dingen, het resultaat van DIY-sessies,… Maar ook dingen die mensen niet onberoerd laten of emoties vatten.

In het kader van dit themanummer organiseert Volkskunde.be een call for papers. Het roept museummedewerkers, onderzoekers, hedendaagse archeologen, etnologen, antropologen en historici en conservatoren op om hun visie en aanpak, onderzoek en praktijk, methodieken en lessons learned te delen. Zowel theoretische bijdragen als praktijkvoorbeelden komen in aanmerking. Stuur een abstract van max. 500 woorden en een bio van max. 100 woorden op naar redactie@volkskunde.be. Deadline: 1 augustus 2021. De geselecteerde voorstellen worden aan een double blind peer review onderworpen op het einde van dit jaar. De redactie van dit themanummer is in handen van Els Veraverbeke en Marc Jacobs.

Meer info: https://www.volkskunde.be/call-of-paper/ 

Ook C&A duikt in z’n archieven

Nadat Ikea in z’n archieven was gedoken om alle catalogi digitaal ter beschikking te stellen, ging ook C&A op zoek in z’n verleden. Aan de hand van campagnes van vroeger, ontwikkelden ze verschillende looks. Met één gemene deler: alle outfits zijn geïnspireerd op trends van de jaren ’50 tot de jaren ’90 van de vorige eeuw.

In ‘fashion’ komt alles terug, weliswaar in een eigentijds jasje. We hebben ook allemaal wel oude stukken liggen die we onder de noemer ‘vintage’ in onze garderobe integreren. Op dat gevoel speelt de modeketen in.

In een video op de website van C&A zie je enkele archiefbeelden en beelden uit de archieven van C&A. Een vleugje volkskunde…

Reisverhalen aan de hand van reisspullen

Als we op reis vertrekken, is dat vaak gepakt en gezakt. We sjouwen onze wagens vol spullen, wringen een kleerkast in een valies of trekzak, en wegen onze bagage af tot op de gram voor die op de lopende band in Zaventem of Charleroi belandt.

Als we thuis komen, is onze koffer vaak nog iets voller. Niet enkel door cadeautjes voor het thuisfront of snuisterijen als aandenken aan de fijne tijd weg van huis. Ook door de vele verhalen en herinneringen die we terug meenemen.

Vaak vergeten we dat niet enkel wij een stukje wereld hebben gezien. Ook de spullen die we meenamen hebben verhalen te vertellen. Al dat materiaal dat is doorleefd door reizen wordt verzameld door A.S. Adventure. De keten wil zo gebruikte spullen een nieuw leven geven maar draagt zonder het te weten ook bij aan een stukje volkskunde.

Ze laten immers avonturiers hun verhaal vertellen aan de hand van reisspullen. Wie de verhalen wil lezen, kan terecht op de website van A.S. Adventure.

Enkele leuke quotes uit dat artikel lees je hier:

 • “Mijn jas en ik hebben samen de halve wereld gezien. En nog vind ik het niet genoeg.”
 • “Ook de voorkant [van mijn schoenen] begon los te komen. Uiteindelijk heb ik ze uitgetrokken en het laatste stukje op blote voeten gedaan.”
 • “Ik weet van elke deuk in mijn drinkbus nog precies wanneer ze is ontstaan.”

 

Engels Benedictinessen in Gent

In het laatste nummer van Ghendtsche Tydinghen (juli 2021) wordt in het artikel van Herbert De Vleeschouwer verwezen naar het jaarboek van de KBOV uit 2020.

Waarover gaat het?

Engelse Benedictinessen in Gent.

De Engelse benedictinessen waren ruim anderhalve eeuw – van 1624 tot 1794 – in Gent gevestigd. Hun klooster lag aan de Sint-Pietersnieuwstraat. Bij hun vertrek namen ze enkele waardevolle zaken mee naar Engeland. De Engelse zustergemeenschap is anno 2021 nagenoeg uitgestorven.

Waarom je het stuk moet lezen

Omdat het om een gemeenschap gaat die nagenoeg uitgestorven is. Benedictenessen bleven trouwe aan Rome en gingen dus niet mee in het anglicanisme of de Kerk van Engeland. Na omzwervingen op het vasteland vonden ze in 1624 een onderkomen in Gent. Hun klooster was gevestigd waar nu het UGent Technicum is gelegen. Bij de Franse inval in 1794 trokken ze opnieuw het Kanaal over.

Omdat het artikel de belangrijkste aspecten uit het artikel in het KBOV jaarboek van 2020 nogmaals belicht. Je leest er dat de nonnen hun vertrek goed hadden voorbereid en welke stukken (artefacten, boeken en archieven) ze meenamen naar Engeland.

Omdat het de bedoeling is om die werken en documenten digitaal toegankelijk te maken via de UGent bibliotheek. Een deel is reeds gebeurd in 2013, de rest volgt binnenkort.

Ghendtsche Tydinghen wordt digitaal ontsloten via https://ojs.ugent.be/GT/issue/archive 

Het jaarboek van de KBOV is een publicatie voor leden van de KBOV. Wil je graag lid worden en het jaarboek ontvangen? Stuur dan een mail naar info@kbov.be

Oproep tot bijdragen aan het KBOV jaarboek

In het late najaar verschijnt steevast het KBOV jaarboek. Een uitgave vol interessante volkskundige bijdragen geschreven door liefhebbers en professionals. De voorbereidingen voor het jaarboek van dit jaar zijn in een stroomversnelling gekomen. We zoeken echter nog enkele bijdragen om van het jaarboek opnieuw een klepper van formaat te maken.

Het thema is “jong volkskundig onderzoek”. Dat kan je op verschillende manier interpreteren: volkskundig onderzoek geschreven door jonge onderzoekers, jonge onderwerpen waarnaar het onderzoek nog in de kinderschoenen staat,…

Ben jij zo’n onderzoeker of liefhebber? Of is jouw lievelingsonderwerp nog nauwelijks aangeboord? Schrijf je graag over volkskundige thema’s die anderen echt moeten leren kennen?

Dan ben jij wie we zoeken! Laat de schrijfkriebels welig tieren en stuur ons jouw ideeën, teksten en vragen. 1 adres: info@kbov.be

 

De impact van de corona-pandemie op Erfgoeddag 2021

KBOV secretaris Adrien en stagiaire Joke werden geïnterviewd door Histories vzw naar aanleiding van Erfgoeddag 2021. Vorig jaar ging Erfgoeddag niet door. De corona-pandemie strooide roet in het eten. Dit jaar kon de hoogdag voor alles wat erfgoed is wel doorgaan. Niet in het minst door de inzet van de vele vrijwilligers en erfgoedminnend Vlaanderen.

Voor de editie van 2021 kon de KBOV ook opnieuw op enkele vrijwilligers rekenen. Naast onze voorzitter Frea, speelden onder andere Adrien en Joke een hoofdrol. Zij vertelden aan Histories vzw hoe ze Erfgoeddag meemaakten in 2021 en welke impact de maatregelen hadden.

Joke: “Ondanks corona en de duidelijke impact van corona vond ik dat alles al bij al vlot ging.” Het ganse bestuur van de KBOV deelt de mening van Joke. De organisatie van Erfgoeddag 2021 moest zeker niet onderdoen voor voorgaande jaren, ondanks de extra aspecten waarmee moest rekening gehouden worden. Uiteraard bleef de context onvoorspelbaar aangezien de nog in een uitloper van de derde golf zaten. Of zoals Joke het formuleert: “Het bleef bang afwachten tot op het einde om zeker te zijn dat de activiteit kon doorgaan.”

Voor de KBOV is Erfgoeddag een belangrijke dag. Adrien: “Erfgoeddag is een van de weinige mogelijkheden om bekendheid te geven aan onze organisatie en een uitgelezen kans om uit te pakken met ons volkskundig materiaal.” Door corona is het digitale luik van de werking van elke organisatie nog maar eens belicht. Een weg die ook de KBOV is ingeslagen maar die voor een kleine organisatie ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. In de voorbereidingen van – en met de onzekerheid rond – Erfgoeddag 2021 werd dit nogmaals duidelijke. “De info die we kregen was vaak gericht op de (digitale) alternatieven en die zijn niet altijd haalbaar voor organisaties als de KBOV, dat wordt soms over het hoofd gezien. Niet dat we het niet willen maar het is gewoon te veel gevraagd om dit op korte tijd goed te kunnen uitwerken, ondanks de ondersteuning.” Aldus Adrien.

We zijn er als kleine organisatie alleszins in geslaagd om een 100% coronaveilige deelname aan Erfgoeddag te garanderen. Het had heel wat voeten in de aarde maar het resultaat mocht er zijn. Wij zijn alleszins trots op het resultaat en dankbaar voor de inzet van onze vrijwilligers!

Frea, Adrien, Joke en Tara organiseerden de deelname van de KBOV aan Ergoeddag editie 2021.

 

 

 

 

 

Dank aan onze vrijwilligers!

In een vorig bericht kon je lezen dat de kantclub opnieuw aan de slag is. De dames en hun werk zijn opnieuw te bewonderen in de binnentuin van het Huis van Alijn aan de Kraanlei in Gent.

Ook onze vrijwilligers zijn terug te vinden in de KBOV-toren. In onze bib werken ze verder aan de registratie en controle van onze collectie boeken.

Een van de voornaamste pijlers van dit jaar is digitalisering. Dankzij onze vrijwilligers in de bib is al een groot deel van onze collectie raadpleegbaar in Cageweb. Ook hebben ze verschillende werken digitaal raadpleegbaar gemaakt. We willen hen dan ook hartelijk danken voor hun inzet.

Op vrijwilligers kan je altijd rekenen.

Kantklossen hervat!

De binnentuin van het Huis van Alijn voelt opnieuw compleet want… De kantlessen zijn hervat!
De kantdames laten opnieuw het beste van zichzelf zien volgens de huidige coronamaatregelen:
 • buiten,
 • op 1,5m afstand van elkaar, en
 • met maximum 10 personen.

Wie wil klossen, contacteert Greta om een plekje te reserveren. Of stuurt een mailtje naar info@kbov.be

de kantklos dames van de KBOV zijn weer aan de slag op de binnentuin van het huis van alijn

Heemkundige kaart van de Oost-Oudburg

Sinds kort staat de nieuwe “Heemkundige kaart van De Oost-Oudburg” online op www.deoostoudburg.be Daarop vind je wel 220 grote en kleine kapelletjes. Klik op de icoontjes om meer te weten te komen over elk van die kapelletjes en de afbeeldingen te bekijken.
Ken jij alle kapelletjes in jouw buurt?

Duik in de kaart via deze link.

Een schimmenspel maken

We stootten onlangs op een bijzonder boek in de KBOV-collectie. Het is een boekje met de sprekende titel “Wij maken een schimmenspel”. Vol verwondering (en bewondering) lazen we het boekje en besloten we om zelf ook met licht en donker te spelen. Een eigen KBOV-schimmenspel kreeg vorm. Gebaseerd op de instructies van het boekje uit onze collectie!

Wil jij ook zo’n schimmenspel maken?

Wat heb je nodig?

 • Triplex plaat
 • Houten planken
 • Houtlijm
 • Zaag, boor, hamer
 • Kalkeerpapier
 • Nagels, schroeven
 • Verf

Zo maak je je eigen schimmenspel!

Stap 1
Bevestig twee houten planken 40 x 15 en één van 39.5 x 40cm aan de triplex plaat 39,5 x 40 x 0.5cm met spijkers of schroeven.

 

 

 

 

 

Stap 2
Op 2cm van de bovenzijde bevestigen we twee klossen, twee blokjes links en rechts waarop een plank is bevestigd 2cm lager om de
figuurtjes te laten steunen.

Stap 3
Aan de bovenkant bevestigen we 5 à 6 plaatjes van triplex of plank, waartussen de schimmen kunnen staan, met een tussenruimte van 5mm. De breedte van de eerste twee latjes is 2cm, de volgende latjes 4cm. De overblijvende ruimte kan gesloten worden met triplex.

 

 

 

 

 

 

Stap 4
Het frame bestaat uit 2 delen:

 • een binnenlijst van twee staande latten 44 x 4 x 2cm en een verbindingslat 43,5 x 4 x 2cm. We zagen ze in verstek en lijmen ze samen met houtlijm.
 • Het tweede deel van het frame is decoratief, en hoeft dus niet zo stevig te zijn. Deze kan gemaakt worden van karton of triplex en kan
  direct met houtlijm worden bevestigd.

 

 

 

 

 

 

Stap 5
Het volledige frame wordt dan aan de voorkant van het theater vastgeschroefd. Op dit moment kan je beginnen met het decoreren van je schimmenspel met verf.

Stap 6
Het scherm waarop de schimmen geprojecteerd worden, is van kalkeerpapier. Zij wordt strak opgespannen en met houtlijm en kleine latjes bevestigd.

 

 

 

 

 

 

Stap 7
Laat je creativiteit de vrije loop en versier niet alleen het schimmenspel zelf maar knip of snij figuurtjes en decorstukken uit stevig papier.
Tip: denk aan bestaande sprookjes of verhalen om na te spelen of creëer een heel eigen verhaal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziezo! Je schimmenspel is klaar!

Zorg nog voor een sterke zaklamp of andere lichtbron… En het spelen kan beginnen. Veel plezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie zelf het boekje wil bekijken, vind de details op CaGeWeb!