Een schimmenspel maken

We stootten onlangs op een bijzonder boek in de KBOV-collectie. Het is een boekje met de sprekende titel “Wij maken een schimmenspel”. Vol verwondering (en bewondering) lazen we het boekje en besloten we om zelf ook met licht en donker te spelen. Een eigen KBOV-schimmenspel kreeg vorm. Gebaseerd op de instructies van het boekje uit onze collectie!

Wil jij ook zo’n schimmenspel maken?

Wat heb je nodig?

 • Triplex plaat
 • Houten planken
 • Houtlijm
 • Zaag, boor, hamer
 • Kalkeerpapier
 • Nagels, schroeven
 • Verf

Zo maak je je eigen schimmenspel!

Stap 1
Bevestig twee houten planken 40 x 15 en één van 39.5 x 40cm aan de triplex plaat 39,5 x 40 x 0.5cm met spijkers of schroeven.

 

 

 

 

 

Stap 2
Op 2cm van de bovenzijde bevestigen we twee klossen, twee blokjes links en rechts waarop een plank is bevestigd 2cm lager om de
figuurtjes te laten steunen.

Stap 3
Aan de bovenkant bevestigen we 5 à 6 plaatjes van triplex of plank, waartussen de schimmen kunnen staan, met een tussenruimte van 5mm. De breedte van de eerste twee latjes is 2cm, de volgende latjes 4cm. De overblijvende ruimte kan gesloten worden met triplex.

 

 

 

 

 

 

Stap 4
Het frame bestaat uit 2 delen:

 • een binnenlijst van twee staande latten 44 x 4 x 2cm en een verbindingslat 43,5 x 4 x 2cm. We zagen ze in verstek en lijmen ze samen met houtlijm.
 • Het tweede deel van het frame is decoratief, en hoeft dus niet zo stevig te zijn. Deze kan gemaakt worden van karton of triplex en kan
  direct met houtlijm worden bevestigd.

 

 

 

 

 

 

Stap 5
Het volledige frame wordt dan aan de voorkant van het theater vastgeschroefd. Op dit moment kan je beginnen met het decoreren van je schimmenspel met verf.

Stap 6
Het scherm waarop de schimmen geprojecteerd worden, is van kalkeerpapier. Zij wordt strak opgespannen en met houtlijm en kleine latjes bevestigd.

 

 

 

 

 

 

Stap 7
Laat je creativiteit de vrije loop en versier niet alleen het schimmenspel zelf maar knip of snij figuurtjes en decorstukken uit stevig papier.
Tip: denk aan bestaande sprookjes of verhalen om na te spelen of creëer een heel eigen verhaal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziezo! Je schimmenspel is klaar!

Zorg nog voor een sterke zaklamp of andere lichtbron… En het spelen kan beginnen. Veel plezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie zelf het boekje wil bekijken, vind de details op CaGeWeb!