De impact van de corona-pandemie op Erfgoeddag 2021

KBOV secretaris Adrien en stagiaire Joke werden geïnterviewd door Histories vzw naar aanleiding van Erfgoeddag 2021. Vorig jaar ging Erfgoeddag niet door. De corona-pandemie strooide roet in het eten. Dit jaar kon de hoogdag voor alles wat erfgoed is wel doorgaan. Niet in het minst door de inzet van de vele vrijwilligers en erfgoedminnend Vlaanderen.

Voor de editie van 2021 kon de KBOV ook opnieuw op enkele vrijwilligers rekenen. Naast onze voorzitter Frea, speelden onder andere Adrien en Joke een hoofdrol. Zij vertelden aan Histories vzw hoe ze Erfgoeddag meemaakten in 2021 en welke impact de maatregelen hadden.

Joke: “Ondanks corona en de duidelijke impact van corona vond ik dat alles al bij al vlot ging.” Het ganse bestuur van de KBOV deelt de mening van Joke. De organisatie van Erfgoeddag 2021 moest zeker niet onderdoen voor voorgaande jaren, ondanks de extra aspecten waarmee moest rekening gehouden worden. Uiteraard bleef de context onvoorspelbaar aangezien de nog in een uitloper van de derde golf zaten. Of zoals Joke het formuleert: “Het bleef bang afwachten tot op het einde om zeker te zijn dat de activiteit kon doorgaan.”

Voor de KBOV is Erfgoeddag een belangrijke dag. Adrien: “Erfgoeddag is een van de weinige mogelijkheden om bekendheid te geven aan onze organisatie en een uitgelezen kans om uit te pakken met ons volkskundig materiaal.” Door corona is het digitale luik van de werking van elke organisatie nog maar eens belicht. Een weg die ook de KBOV is ingeslagen maar die voor een kleine organisatie ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. In de voorbereidingen van – en met de onzekerheid rond – Erfgoeddag 2021 werd dit nogmaals duidelijke. “De info die we kregen was vaak gericht op de (digitale) alternatieven en die zijn niet altijd haalbaar voor organisaties als de KBOV, dat wordt soms over het hoofd gezien. Niet dat we het niet willen maar het is gewoon te veel gevraagd om dit op korte tijd goed te kunnen uitwerken, ondanks de ondersteuning.” Aldus Adrien.

We zijn er als kleine organisatie alleszins in geslaagd om een 100% coronaveilige deelname aan Erfgoeddag te garanderen. Het had heel wat voeten in de aarde maar het resultaat mocht er zijn. Wij zijn alleszins trots op het resultaat en dankbaar voor de inzet van onze vrijwilligers!

Frea, Adrien, Joke en Tara organiseerden de deelname van de KBOV aan Ergoeddag editie 2021.