Relatievorming, vrijage en huwelijk van 1920 tot heden

Voor onze eerste lezing van de Luistervink 2020 nodigden we Bert Vervaet uit. Bert studeerde godsdienstwetenschappen en theologie. Zijn twee licentiaatsthesissen bestudeerden de huwelijkstheologie van de 12de – 13de eeuw. Met een thesis over een Antwerpse werkgroep uit de jaren 1960-1970 rond echtscheiding, die uitzwermde over nog vier andere steden (Gent, Kortrijk, Hasselt en Brussel) behaalde hij ook een licentiaat sociologie. Na zijn studies gaf hij tussen 1971 en 2001 les in het middelbaar onderwijs (godsdienst, filosofie en recht) en behandelde daar ook elk jaar ook het thema seksualiteit en relaties. Hij merkte immers dat dit onderwerp vaak tot discussie leidde binnen de ganse schoolgemeenschap. Hij is momenteel voornamelijk bezig met geschiedenis en de evolutie van de zingeving. In die zingeving spelen menselijke relaties een doorslaggevende rol.

Tijdens zijn lezing op 14 februari 2020 komt de constante van een romantische idealisering en hoge waardering van het huwelijk als allesomvattende relatie aan bod. Hieraan zal hij de evolutie in sociale controle linken, evenals de toegenomen seksualisering van menselijke relaties, het verdwijnen van de kerkelijke macht en de sterk toegenomen beheersbaarheid van de conceptie. Daarnaast zal Bert ook aantonen dat de sterk toegenomen welvaart en comfort, de evoluerende gezinstypes, democratisering, de nieuwe manier van sociaal contact houden en de gewijzigde beroepsstructuur en emancipatie van de vrouw een grote rol spelen op vlak van relatievorming. Over de jaren heen is de hoeveelheid informatie enkel toegenomen, net als de manieren om toegang te krijgen.

Meer weten over dit bijzonder interessante onderwerp? Wees er dan zeker bij!

WANNEER: 14 februari 2020 om 19u30

WAAR: Van Crombrugghe’s Genootschap, Huidevetterskaai 39, 9000 Gent

De lezing is gratis voor leden en kost 5€ voor niet-leden. De deuren gaan open om 19u30. De lezing start om 20u stipt en duurt ongeveer een uurtje. Na de lezing nodigen we u uit in de bar om na te praten met een hapje en een drankje. U krijgt ook ruim de tijd om de spreker vragen te stellen na de lezing.