Maagden in de Kerk. Een lezing door Jean Paul De Cloet.

Ze werden doorheen de geschiedenis verheerlijkt en verguisd, dus je kan wel stellen dat maagden een zekere aantrekkingskracht hadden en hebben. In de katholiek religieuze sfeer speelden ze zelfs een zeer grote rol maar de manier waarop de Kerk hen behandelde, is op zijn minst ambigu te noemen. Wat dit onderwerp meteen bijzonder interessant maakt en dus geknipt voor onze Lezingenreeks de Luistervink die dit jaar rond het thema “Sterke Vrouwen” draait. Niemand minder dan Jean Paul De Cloet, voorzitter van de vzw Geschiedkundige Heruitgeverij, zal op 13 maart dit onderwerp verder uitspitten aan de hand van de volgende vragen:

  1. Wat zijn maagden?
  2. Trapten maagden enkel op lange tenen of schopten ze ook wild om zich heen?
  3. Hoe komt het dat zoveel maagden de marteldood stierven?
  4. Waren de middeleeuwse maagden dolle mina’s die hun tijd ver vooruit waren?

De lezing verruimt de blik op het verleden maar maakt ook een duidelijke link met het heden. Hiervoor gebruikt de spreker sprekende voorbeelden en visuele illustraties.

Alle ingrediënten zullen aanwezig zijn om er een leerrijke avond van te maken. Daarenboven nodigen we u na de lezing graag uit voor een hapje en een drankje in de bar van het Van Crombrugghe’s Genootschap, waar u kan napraten met andere aanwezigen en spreker Jean Paul De Cloet.

Deelname aan deze lezing is gratis voor leden en kost 5 euro voor niet-leden. De KBOV organiseert de Luistervink samen met het Van Crombrugghe’s Genootschap en de Heemkundige en Historische Kring Gent.

WANNEER: 13 maart 2020. Deuren open om 19u30. Lezing vanaf 20.00u tot 21.00u

WAAR: Van Crombrugghe’s Genootschap, Huidevetterskaai 39, 9000 Gent