In het nieuwsbericht van gisteren raakten we de thematiek al even aan: alle acties die we in coronatijden ondernemen, behoren sowieso tot ons collectief geheugen. Stad Gent wil daarom alles wat het dagelijkse leven te maken heeft vastleggen voor toekomstige generaties. De stad is op zoek naar getuigenissen, gedichten, liedjes, foto’s, filmpjes,… die een blik werpen op hoe we in het Gentse met de crisis omgaan.
Ook binnen honderd jaar wil de stad een beeld kunnen geven van hoe Gentenaars de coronacrisis hebben beleefd. Stad Gent deed daarom de oproep om persoonlijke verhalen, getuigenissen, gedichten, liedjes, foto’s, video’s maar ook blogs, vlogs, dagboeken, tekeningen en kunstwerken op te sturen naar archief@stad.gent.
De Gentenaars hebben zich net als alle Belgen heel flexibel getoond, en hebben de online wereld maximaal ontdekt en ingezet. Elke dag plannen we skype-telefoontjes in, vergaderen ze via conference call, volgen ze les via de digi-school,… We delen lief en leed via social media en vooral: we geven elkaar hoop via de verschillende digitale platforms.
Archief Gent weet als geen ander dat digitale informatie heel vluchtig kan zijn. Denk maar aan instagram stories die slechts 24 uur online blijven staan. Digitale informatie is op dat vlak dus heel kwetsbaar en kan snel verloren gaan. Het blijft immers niet eeuwig online beschikbaar.
Vandaar ook een warme oproep via de digitale kanalen van de KBOV: stuur je materiaal naar Archief Gent. Wil je liever na de crisis bijdragen dan kan je je gegevens achterlaten via een formulier op de website van Stad Gent.