Folklore op TV

Wie reiskriebels heeft, verfoeit het alomtegenwoordige virus dat corona heet wellicht nog meer dan anderen. Zo ook televisiemaker Tom Waes. Hij zag zijn reisplannen voor een nieuwe “Reizen Waes” door de neus geboord. “Niet getreurd”, dacht de Antwerpenaar vast, “ons Belgenland is mooi genoeg om er een leuke, lokale reeks van te maken.” En zo geschiedde.

Niet enkel de pracht van het landschap stal de show, ook ontmoetingen met interessante landgenoten waren interessant. En niet in het minst enkele lokale gebruiken en tradities! Zo stond de Vestjeskermis uit Waasmunster in de kijker. Op de website van de vrt lezen we het volgende:

“Vestjeskermis in Waasmunster bestaat al meer dan een eeuw. Elk jaar vindt het plaats tijdens het weekend van de derde zondag van september. Het hoogtepunt van de kermis is het befaamde waterbaktoernooi. Een spel waarbij deelnemers een stok door een gat moeten mikken, zonder de waterbak over zich heen te krijgen. Het toernooi werd voor de eerste keer gespeeld in 1885 en groeide doorheen de jaren uit tot een jaarlijkse trekpleister.”

De corona gooide roet in het eten voor de jaarlijkse kermis. Voor het eerst sinds 1885 kon de traditie niet plaats vinden. Voor de filmploeg en en petit comité mocht het waterbaktornooi wel doorgaan. De reizen Waes crew vs. de getrainde kermisploeg van Waasmunster. Wie er won, zie je op deze pagina.

Tom Waes leerde voor zijn tv-programma deze Wase traditie ke...  (Waasmunster) - Het Nieuwsblad Mobile