De Luistervinklezing van prof. Biltereyst in boekvorm

Dat onze Luistervink-lezingen kleppers van sprekers aantrekt, heeft ons trouwe publiek al aan den lijve mogen ondervinden. Voor hen die er nog niet in geslaagd zijn een van onze lezingen bij te wonen, zijn de volgende nieuw verschenen werken vast interessant. Naast het onderzoek van dr. Tineke Van Gassen die bij ons te gast was in maart 2018, is nu ook het onderzoek van prof. Daniel Biltereyst (UGent) in druk verschenen. In juni 2018 was hij bij ons te gast als sprekers in de Luistervink lezingenreeks rond “Schandalen in historisch perspectief”. Hij praatte over verboden beelden en filmcensuur in België.

Anno 1920 stemde het Belgische parlement een wet die kinderen de toegang tot bioscopen ontzegde. Wilde een distributeur of bioscoopexploitant een film vertonen met een doelpubliek jonger dan 16 jaar, moest de film worden voorgelegd aan een filmkeuringscommissie. De labels “KT” en “KNT” zijn nog steeds bekend bij het grote publiek. Wat veel minder geweten is, is dat de commissie verschillende coupures oplegde. Naast de commissie speelden ook plaatselijke overheden, de kerk of het gerecht een rol van censor. Wanneer er in hun ogen aanstootgevende of gevaarlijke films uitkwamen, schoten ook zij in actie.

Professor Biltereyst nam ons tijdens de lezing mee doorheen een eeuw filmcensuur en een reeks beruchte filmschandalen op Belgische bodem. In de jongste nieuwsbrief van het Rijksarchief (januari 2021) lezen we dat hij zijn expertise in een boek heeft gebundeld. Het boek kreeg de titel “Verboden beelden. De verborgen geschiedenis van filmcensuur in België” en is verschenen bij uitgeverij Houtekiet.

ISBN: 9789089248664

bol.com | Verboden beelden, Daniel Biltereyst | 9789089248664 | Boeken