Het Gentse speelveld van de beeldende kunst… En de KBOV!

Gastartikel door Godart Bakkers 

Begin maart bracht ik een bezoek aan het archief van de KBOV. Dit bezoek vond plaats in het kader van een vierjarige onderzoeksproject ‘1957-1987: het Gentse speelveld van de beeldende kunst’, dat vanuit KASK wordt gevoerd door Naninga Lens, Wouter Devleeschouwer, Koen Brams en mezelf. De reden van dit bezoek was de aanwezigheid van de volledige oplage van de gids ‘Gentse Gebeurtenissen’ in de bibliotheek van de KBOV.

“Gentse Gebeurtenissen” is een uitgave van de Gentse toeristische dienst, die sinds 1954 tweemaandelijks verschillende culturele gebeurtenissen in Gent oplijst. Hoewel deze uitgave in eerste instantie voor de toerist werd uitgegeven die Gent bezocht, is dit nu een uitzonderlijke rijke bron voor de recente Gentse kunst- en cultuurgeschiedenis. De gids ‘Gentse gebeurtenissen’ is uiteraard in nog andere Gentse archieven aanwezig, maar in geen enkel archief is dit blad zo volledig bewaard als bij de KBOV. 

Het onderzoeksproject dat mij en drie andere onderzoekers bezighoudt, handelt over het Gentse landschap van de beeldende kunst in de periode tussen 1957 en 1987. Waarom deze data? Omwille van deze redenen: 

  • 1957: de oprichting van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst en een jaar voorafgaand aan de wereldtentoonstelling in Brussel
  • 1987: een jaar na de Gentse ‘kunstzomer’ met onder meer Chambres d’amis, Initiatief ’86, Initiative d’Amis,…

Het onderzoeksproject omvat drie delen, waarin we met name voor het eerste deel te rade zijn gegaan bij KBOV.

  1. Het eerste deel betreft een inventarisatie van de diverse kunstinitiatieven,
  2. het tweede deel de visualisatie en presentatie van het geïnventariseerde materiaal (in de vorm van lezingen, tentoonstellingen of teksten), en
  3. het derde deel een eerste algehele interpretatie van het verzamelde materiaal.

Het onderzoek mondt uit in tussentijdse tentoonstellingen, presentaties en bulletins in samenwerking met docenten en studenten van KASK. Hoewel dit onderzoeksterrein op het eerste gezicht beperkt lijkt in tijd en omvang, maakt de ontzettende rijkdom van deze scène het onderzoek bepaald geen sinecure. Het Gentse speelveld wordt gekenmerkt door een rijkdom aan vluchtige initiatieven, professionele galeries en andere organisaties en individuen die op hun eigen wijze kleur gaven aan het kunstgebeuren in Gent. Helaas ontbreekt van veel van deze engagementen nu elk spoor. 

Vandaar ook onze oproep aan de leden van de KBOV. Mocht u over archiefmateriaal beschikken dat gelinkt kan worden aan de Gentse kunstscène in de periode 1957-1987, dan zouden we dit materiaal graag eens komen bekijken. Uiteraard volgens de geldende corona-maatregelen. U kunt in dat geval contact opnemen met de KBOV (info@kbov.be) of met de Academie.  

Het hoeft geen betoog dat wij de KBOV ontzettend dankbaar zijn en in het bijzonder Adrien Brysse die zo vriendelijk was om buiten de gangbare openingsuren de bibliotheek open te stellen.